Ghid Kota Kinabalu | Ghiduri Malaezia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
Filme Malaezia vezi toate filmele »
        
Localitati din Malaezia

Ghiduri Malaezia

Ghid Kota Kinabalu

Stat Sabah
Guvern Mayor Datuk Iliyas Ibrahim
Suprafaţă 351 km2
Populaţie (2009) 579 3041
Densitate 1,650/km2
Fus orar MST (UTC+8)

A┼čezare geografic─â
Kota Kinabalu este capitala statului Sabah din Malaezia. Ora┼čul se afl─â pe coasta de vest a statului.
Se ├«ntinde pe o suprafa┼ú─â ├«ngust─â ├«ntre Crocker Range la est ┼či Marea Chinei de Sud la vest. Sunt ┼čase insule l├óng─â coasta de vest, unde se ├«ntinde ora┼čul. Cea mai mare este Pulau Gaya, l─âca┼čul unde s-au a┼čezat coloni┼čtii britanici. Aproximativ 8000 de oameni locuiesc aici. Cele mai mici insule, ├«n general, nelocuite sunt Pulau Sapi, pulau Manukan, Pulau Sulug, Pulau Mamutik ┼či Pulau Sepanggar.

Clim─â
Kota Kinabalau are o clim─â ecuatorial─â, cu temperaturi constante, ploi considerabile ┼či umiditate ridicat─â. Musonul din nord-est ┼či musonul din sud-vest caracterizeaz─â climatul din aceast─â regiune.
Musonul din nord-est este prezent din noiembrie p├ón─â ├«n martie, ├«n timp ce musonul din sud-vest este prezent din mai p├ón─â ├«n septembrie. Aprilie ┼či mai sunt cele mai c─âlduroase luni, ├«n timp ce decembrie ┼či ianuarie sunt cele mai reci. Precipita┼úiile variaz─â ├«n timpul anului. Februarie ┼či martie sunt cele mai uscate luni, iar precipita┼úiile cad ├«n perioada inter-musonic─â, ├«n octombrie. Umiditatea este de 80% ├«n timpul anului.

Istorie
├Än 1800, britanicii au ├«nceput s─â-┼či stabileac─â colonii ├«n nordul statului Borneo. ├Än 1882 s-a ├«nfiin┼úat o mic─â a┼čezare ├«n zona numit─â Gaya Bay, locuit─â de popula┼úia Bajau. Prima a┼čezare a fost numit─â Insula Gaya (Pulau Gaya). ├Än 1897 a┼čezarea a fost ars─â ┼či distrus─â de rebelii Bajau.
Dup─â rebeliune, britanicii au hotar├ót s─â-┼či schimbe a┼čezare. Urm─âtorul loc a fost satul pesc─âresc Api ÔÇô Api, care a devenit, ulterior, principalul port, dar ┼či terminal pentru Raliul North Borneo. S-a dezvoltat ┼či a fost numit Jesselton, dup─â numele lui Sir Charles Jessel, vice-pre┼čedintele britanic.
Jesselton a devenit un important centru comercial din Nordul statului Borneo, comercializ├ónd cauciuc, miere. ├Än timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial britanicii s-au luptat cu japonezii pentru Jesselton, dar a fost cucerit de japonezi care l-au renumit Api. Au avut loc numeroase rebeliuni ├«ntre britanici ┼či japonezi ├«n Api. Ora┼čul a fost distrus ├«n timpul r─âzboiului ┼či, pentru reconstruc┼úie, Compania Britanic─â l-a ├«ncredin┼úat Coroanei Britanice ├«n 1946.

Atracţii turistice

Culturale
Sabah Museum, situat l├óng─â Spitalul Queen Elizabeth este primul muzeu din Sabah. L├óng─â Muzeul de ┼×tiin┼ú─â ┼či Tehnologie se afl─â Galeriile de art─â din Sabah ┼či Gr─âdina Etno-Botanic─â.
Galeriile de art─â Wisma Budaya din ora┼č ad─âpostesc expozi┼úii na┼úionale ┼či interna┼úionale.
Clădirea Hongkod Koisaan din Penampang este sediul Organizaţiei culturale Kadazan-Dusun.
G─âzduie┼čte annual Festivalul Harvest.

Istorice
Merdeka Padang sau ora┼čul Padang este locul unde declara┼úia de independen┼ú─â a statului Sabah a fost semnat─â. Declara┼úia a fost anun┼úat─â de c─âtre primul ministru al statului Sabah, la 16 septembrie 1963, cunoscut─â ca Ziua Malaeziei.
Azi ora┼čul g─âzduie┼čte Ziua Ora┼čului, celebrat─â pe 2 februarie, Ziua Merdeka, celebrat─â pe 31 august, precum ┼či o serie de manifest─âri ┼či celebr─âri.
Turnul cu ceas Atkinson Clock Tower a fost construit de Mary Edith Atkinson ├«n 1905 ├«n memoria fiului s─âu Francis George Atkinson. Acesta a fost utilizat ├«n trecut ca un ajutor pentru naviga┼úia vapoarelor. Este una dintre cele trei cl─âdiri construite ├«nainte de al doilea R─âzboi Mondial, care a rezistat acestui r─âzboi. Petagas War Memorial este construit ├«n amintirea celor care au murit pentru c─â s-au opus for┼úelor japoneze ├«n timpul celui de al doilea r─âzboi mondial. Este situat la locul ├«n care membrii armatei de gheril─â au fost uci┼či de armata japonez─â ├«n 1944.

Locuri pentru destindere
Sunt multe zone folosite pentru destindere ├«n jurul ora┼čului Kota Kinabalu. Anjung Samudra este o zon─â pentru divertisment cu numeroase cafenele, pub-uri, cluburi de noapte. Clubul Royal Sabah Turf din Tanjung Aru g─âzduie┼čte s─âpt─âm├ónal curse de cai. Raliul North Borneo porne┼čte din sta┼úia Tanjung Aru ┼či ofer─â o priveli┼čte panoramic─â asupra coastei de vest. Raliul se termin─â la ├«n sta┼úia Tenom. La clubul Sutera Harbour Golf & Country turi┼čtii g─âsesc un club de golf, un port de agrement ┼či dou─â hoteluri.
Tanjung Aru este localizat la 6 kilometri de centru ora┼čului, este una dintre plajele de pe coasta de vest. Numele s─âu provine de la arborii casuarina (numi┼úi ┼či arbori Aru) care cresc pe litoral.
Plaja are 2 kilometri lungime ┼či este pres─ârat─â cu localuri unde se serve┼čte m├óncare ┼či b─âutur─â, restaunrante ┼či cluburi de noapte. ├Än apropierea acestei plaje se afl─â Clubul de golf Kinabalu , Parcul botanic Prince Philip, K.K. Yacht Club ┼či Resortul Shangri-La's Tanjung Aru Beach.

Aeroport
Kota Kinabalu International Airport asigur─â leg─âtura ora┼čului cu destina┼úii interne ┼či interna┼úionale.
Este un aeroport secundar pentru companiile aeriene din Malaezia ┼či Asia ┼či are dou─â terminale.
Este al doilea aeroport luat cu asalt de turi┼čti, dup─â cel din Kuala Lumpur ┼či este un punct de trecere ├«ntre Sabah ┼či Malaezia de Est. Se realizeaz─â zboruri interna┼úionale spre Bandar Seri Begawan, Shenzhen, Seoul, Shanghai, Guangzhou, Hong Kong, Macau, Manila, Cebu, Singapore, Taipei, Kaohsiung.