Ghid Kuching | Ghiduri Malaezia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
Filme Malaezia vezi toate filmele »
        
Localitati din Malaezia

Ghiduri Malaezia

Ghid Kuching

Stat - Sarawak
Guvern Mayors
Nord: Abang Mohd Atei Abang Medaan
Sud: James Chan Khay Syn
Suprafaţă: 431.01 km2 (166.4 sq mi)
Populaţie (2006) - 634,517
Densitate 322/km2
Fus orar MST (UTC+8)
Prefix internaţional +6082

Aşezare geografică
Kuching este capitala statului malaezian de est aflat în regiunea Sarawak. Este situat pe malurile Râului Sarawak în partea de nord-vest a insulei Borneo. Kuching a devenit şi unul dintre cele mai animate oraşe din regiunea Sarawak, cel mai mare oraş din Insula Borneo şi al patrulea oraş de dimensiune mare din Malaezia. Este oraş de la 1 August 1988 şi se mai numeşte Cat City.

Climat
Oraşul are o climă tropical-umedă, moderat de caldă, dar foarte umedă atunci când se înregistrează precipitaţii. Media anuală de precipitaţii este de 4,200 mm. Este cea mai umedă regiune din Malaezia, cu 247 zile ploioase pe an. În Kutching sunt 5 ore de soare pe zi în medie, în luna ianuarie (cea mai ploioasă lună) media este de 3,7 ore de soare pe zi.
Precipitaţiile cad atunci când bate musonul de nord – est (în perioada noiembrie – februarie), iar sezonul uscat este din iunie până în august. Temperaturile variază între 19 °C şi 36 °C, dar temperatura medie este 23 °C la primele ore ale dimineţii şi ajunge la 33 °C la amiază. Aceste temperaturi rămân constante de-a lungul anului, dacă la primele ore ale dimineţii nu sunt precipitaţii şi vânturi care pot scădea temperatura la 19 °C. Temperaturile pot ajunge şi la 38 °C – la mijlocul anului, din cauza ceţei care apare în Indonezia.

Istorie
Sarawak a făcut parte din sultanatul Brunei, în urmă cu 200 de ani, dar ca o recompensă pentru stoparea rebeliunii, a fost cedată aventurierului britanic James Brooke, care a transformat Sarawak în regatul său. Kutching a devenit capitala statului. Administraţia statului a fost dată familiei Brooke care a condus Sarawak până la ocupaţia japoneză din 1941.
După încheierea celui de-al doilea război mondial al treilea şi ultimul rege, Sir Charles Vyner Brooke a cedat Sarawak Coroanei britanice în 1946. Sarawak şi Coroana britanică au purtat un război nedeclarat cu Indonezia pentru ca Sarawak să nu devine teritoriu indonezian,
Britanicii au dat independenţa statului Sarawak în 1963 şi la 16 septembrie 1963 s-a format Malaezia din teritoriile Borneo de Nord, Sabah şi Singapore. Singapore a devenit o naţiune independentă în 1965.

Atracţii turistice
Sunt câteva obiective turistice precum Sarawak Museum, Chinese Museum şi Kuching Cat Museum, Fortul Margherita, Templul Tua Pek Kong şi Bazaarul Principal.
Kuching Waterfront care este pe malul râului, chiar lângă principalele hoteluri şi centre comerciale. În partea opusă sunt magazine vechi cu antichităţi şi suvenire.
Pe strada Padungan, care este principala arteră rutieră a oraşului sunt magazine vechi de 20 de ani. Străzile Carpenter şi India au magazine deschise în case tradiţionale. Oraşul Kuching este recunoscut pentru frumoasele răsărituri de soare, numite de turişti “unele dintre cele mai frumoase din lume”.
Borneo Convention Centre Kuching sau (BCCK) este primul centru dedicat expoziţiilor în Borneo. A fost deschis în octombrie 2009.

Transport
Străzile sunt potrivite pentru traficul rutier, se înregistrează şi ambuteiaje mai ales la orele de vârf de sâmbăta dimineaţa. Pentru că Kuching este situat lângă Ecuator, gropile devin din ce în ce mai vizibile pe străzi în timpul sezonului musonic (la sfârşitul anului, care coincide cu iarna în emisfera nordică). Străzile din afara oraşului nu sunt la fel de bine întreţinute ca cele din oraş, dar au fost îmbunătăţite în fiecare an. Preţurile pentru transportul cu taxiul sunt rezonabile, dar taxiurile pot fi oprite cu greu în plină stadă.