Ghid Kelang | Ghiduri Malaezia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
Filme Malaezia vezi toate filmele »
        
Localitati din Malaezia

Ghiduri Malaezia

Ghid Kelang

Stat: Selangor
Stat municipal ÔÇô din 1 ianuarie 1977
Guvern ÔÇô administrat de Majlis Perbandaran Klang
Suprafa┼ú─â ÔÇô 573 km2
Populaţie (2009) - 1,055,207 locuitori
Densitate: 1,738/km2
Fus orar MST (UTC+8)

A┼čezare geografic─â
Klang, numit oficial Kelang este capitala regal─â a statului Selagor din Malaezia. Este localizat─â ├«n Districtul Klang, ├«n Valea Klang. La 32 de km distan┼ú─â spre vest se afl─â capitala Kuala Lumpur, iar la 6 km Portul Klang. A fost capitala civil─â a statului Selagor, ├«nainte de apari┼úia ora┼čului Kuala Lumpur ┼či a ora┼čului Shah Ala (capitala statului Selagor). Portul Klang din Districtul Klang este al 13-lea, cel mai ocupat port de tranzit din cele mai ocupate 16 porturi din lume.
Majlis Perbandaran Klang, consiliul municipal din Klang, realizeaz─â jurisdic┼úia pentru Districtul Klang, ├«n timp ce consiliul ora┼čului Shah Alam, capitala statului, realizeaz─â juridic┼úia pentru c├óteva zone ale districtului.

Istoria
Ora┼čul regal a fost o a┼čezare uman─â ├«nc─â din perioada preistoric─â. Tobe din Epoca de Bronz ┼či artefacte au fost descoperite ├«n ora┼č ┼či ├«n ├«mprejurimi. Pentru c─â Valea Klang de┼úinea rezerve importante de cositor, ora┼čul Klang a avut ├«ntotdeauna o importan┼ú─â strategic─â.
├Än secolul 19, importan┼úa ora┼čului Klang a crescut datorit─â rapidei expansiuni a minelor de cositor, drept urmare a crescut cererea de cositor ├«n Vest. Dorin┼úa de a controla Klang Valley a dus la R─âzboiul Civil Selangor din 1867 ÔÇô 1874 , c├ónd Raja Mahdi a luptat ├«mpotriva lui Raja Abdullah pentru a rec├ó┼čtiga ceea ce el numea drepturile sale teritoriale mo┼čtenite la na┼čtere. A pierdut r─âzboiul ┼či ora┼čul a devenit colonie britanic─â.
Dup─â 1874, britanicii au ales Klang ca centru al administra┼úiei ┼či a p─âstrat acest statut p├ón─â ├«n anul 1880, c├ónd a devenit centrul minier al capitalei Malaeziei, Kuala Lumpur. Din 1901 a devenit re┼čedin┼úa oficial─â a Sultanului Sulaiman.

Atracţii turistice
Multe bro┼čuri nu men┼úioneaz─â Klang ca unul dintre cele mai vizitate locuri din Valea Klang pentru c─â nu are frumuse┼úi arhitecturale ca cele din Kuala Lumpur ┼či nici atrac┼úii ale naturii ca cele din Kuala Selangor. Klang este mai degrab─â ora┼čul recunoscut pentru specialit─â┼úile culinare dec├ót pentru
priveli┼čti ┼či atrac┼úii turistice.
├Än ora┼č se afl─â c├óteva cl─âdiri cu ├«nsemn─âtate istoric─â: Kris Monument, Tugu Keris ÔÇô un turn din argint, poate fi v─âzut din partea st├óng─â a autostr─âzii, cum treci de Sungai Rasau Plaza.
Monumentul a fost ridicat pentru a celebra Jubileul de Argint al Sultanului Selangor, care s-a instalat la conducere ├«n 1985. Monumentul exprim─â putere ┼či unitate, intrarea e liber─â.
Kota Raja Mahadi ÔÇô fortul este situat la Bukit Kota ├«n Klang. A fost construit de Raja Mahadi ca o fortifica┼úie de ap─ârare ├«mpotriva lui Raja Abdullah (rivalul s─âu pentru controlul districtului Klang).
Fortul a fost folosit ca punct strategic pentru a monitoriza navele inamicilor. Mai târziu, templul a căzut în mâinile lui Tengu Kudin care a fost trimis de Sultanul din Selangor să se răzbune pe Raja Mahadi, pentru că acesta din urmă nu plătise taxele Sultanului. Astăzi, fortul este un reper impresionant aflat lângă Klang Municipal Hall.
Pulau Ketam (Insula Crab) ÔÇô turi┼čtii vor ajunge aici ├«n schimbul unei mic taxe pe care o vor pl─âti la vapor. A fost ini┼úial un centru de contraband─â, acum produce alimente cum ar fi calmar uscat sau past─â de pe┼čte. O excursie de o jum─âtate de zi le va revela turi┼čtilor via┼úa simpl─â a localnicilor de aici.

Specialităţi culinare
Klang este patria specialit─â┼úii culinare numite bak kut teh (ceai de coaste de porc), un fel de m├óncare preparat din coste de porc, servit cu ceai. Este considerat un preparat potrivit pentru micul dejun ┼či familiile se reunesc duminica pentru a savura bak kut teh. Cele mai cunoscute localuri pentru servirea acestei specialit─â┼úi sunt: The Old Stall, Jalan Stesen Satu, Seng Huat Bak Kut Teh, Jalan Sultan, Teluk Pulai Bak Kut Teh, Taman Rasnah.

Fructe de mare
Cele mai bine p─âstrate secrete pentru prepararea fructelor de mare sunt ├«n Telok Gong, cel mai bun centru regional din ├«ntreaga ┼úar─â. Se poate ajunge aici cu ma┼čina sau cu taxiul, alte mijloace de transport nu ajung ├«n aceast─â zon─â cu planta┼úii de cocotieri. Acest aspect nu descurajeaz─â turi┼čtii care vin din Johor Bahru ┼či din Singapore pentru a gusta fructele de mare, gustoase ┼či proaspete. C├óteva dintre felurile de m├óncare includ crab. M├óncarea servit─â se potrive┼čte cu sucul de cocotier, o b─âutur─â alcoolic─â, cu gust dulce.