Ghid Ipoh | Ghiduri Malaezia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
Filme Malaezia vezi toate filmele »
        
Localitati din Malaezia

Ghiduri Malaezia

Ghid Ipoh

Stat Perak
Guvern: Mayor Datuk Haji Roshidi Hashim
Suprafaţă 643 km2 (248.268 sq mi)
Populaţie (2007) 710,798
Densitate 1,002.80/km2
Fus orar MST (UTC+8)

Aşezare geografică
Ipoh este un oraş din Malaezia şi capitala statului Perak, situat la 200 de km nord de Kuala Lumpur. Ipoh a fost un oraş în plină expansiune în timpul epocii miniere din secolul XIX. În timpul colonizării britanice Ipoh a fost al doilea oraş din Malaezia folosit în scopuri administrative. În prezent, Ipoh este cunoscut pentru restaurantele excelente, pentru vânzărori amabili şi pentru specialităţile delicioase.

Etimologia
Ipoh este cunoscut ca Paloh şi se referă la la giganticele pompe miniere folosite pentru extragerea cositorului. Este cunoscut şi ca “Oraşul construit pe cositor” şi “Oraşul Milionarilor”, referindu-se la marile averi făcute în timpul dezvoltării industriei miniere.

Istorie
Ipoh este oraşul a cărui existenţă datează din anul 1820, a fost mai întâi un sat de pe malul Râului Kinta. Era mai puţin cunoscut decât oraşul minier Gopeng, aflat la 20 km sud de Ipoh. În 1890 Frank Swettenham a înfiinţat Departamentul Sanitar din Ipoh, ceea ce a dus la planificarea sistematică a oraşului care poate fi observată şi azi. În secolul XX, când companiile britanice miniere s-au instalat în oraş, Ipoh a devenit un oraş proeminent. Instituţii cu influenţă pe piaţa de profil, cum ar fi The Chartered Bank India şi-au deschis birouri în Ipoh în 1902. Firmele britanice precum Botly and Co., A.H Whittaker & Co., Chartered Accounts, Evatt & Co. şi Estate Visiting Agents Milne & Stevens au devenit cunoscute în Ipoh.

Guvernare
Din punct de vedere politic, Ipoh a fost un susţinător înfocat al partidului de opoziţie. Încă din primele zile de când Ipoh a devenit bastionul PPP (pe atunci un partid de opoziţie), alegătorii chinezi au votat pentru fraţii D. R. Seenivasagam şi S. P. Seenivasagam. Astăzi oraşul este un susţinător înfocat al DAP (Democratic Action Party/Party Tindakan Demokratik). Postul de parlamentar al ţinutului Timur din Ipoh îi aparţine reprezentantului DAP, Lim Kit Siang, în timp ce postul de parlamentar pentru ţinutul Barat din Ipoh îi aparţine liderului M. Kulasegaran.

Specialităţi culinare
Ipoh este oraşul cunoscut pentru delicatese precum: "Sar Hor Fun": orez alb servit în supă cu bucăţi mărunte de pui şi creveţi.
Alte specialităţi cunoscute sunt:
"Hor Hee" – orez alb servit cu bucăţi mărunte de peşte sau bulete de peşte.
"Nga Choi Kai" - file de pui cu sos de soia şi boabe de fasole şi piper răspândite pe deasupra.
"Hakka Mee" - orez galben servit cu sos ce conţine tocătură de carne de porc.
"Heong Peng"- un sortiment de biscuiţi
Ipoh este cunoscut în Malaezia pentru cafeaua albă.

Atracţii turistice
Vechiul oraş şi Noul oraş sunt două teritorii distincte din oraşul Ipoh, separate de Râul Kinta. Înainte de al doilea Război Mondial, magazinele, clădirile cu semnificaţie istorică şi clădirile Guvernului erau localizate în Oraşul vechi, în timp ce Noul oraş grupa noile magazine, clădiri, mall-uri şi clădiri oficiale. Dintre atracţiile turistice, merită amintit castelul Kellie, care a fost un conac neterminat şi abandonat de un britanic excentric. Clădirea se află la o jumătate de oră de mers cu maşina din centrul oraşului Ipoh. Se spune că acest castel este bântuit şi că există pasaje secrete care duc spre camere ascunse.
La 15 minute de mers cu maşina de la Ipoh la Tanjung Rambutan se află un deal cu plantaţii de lămâi, unde turiştii se pot revigora în apele râului Tambun.
Ulu Chepor este un faimos loc de recreere, folosit pentru picnicuri şi instalarea corturilor. Ulu Chepor este o cascadă aflată la 10 km de oraşul Ipoh.
O altă atracţie turistică este Gunung Lang Recreational Park, unde se află lacuri artificiale, pline cu peşti tropicali.