Ghid Georgetown | Ghiduri Malaezia

Get the Flash Player

Bilete avion  Bilete low cost
Filme Malaezia vezi toate filmele »
        
Localitati din Malaezia

Ghiduri Malaezia

Ghid Georgetown

A┼čezare geografic─â
Georgetown este capitala insulei ┼či statului Penanng, situat pe coasta vestic─â a peninsulei Malaezia. Ora┼čul este membru UNESCO din anul 2008, fiind considerat patrimoniu al lumii ├«mpreun─â cu str├ómtoarea Melaka.

Istoria ┼či atmosfera ora┼čului
Fondat ├«n 1786 de c─âtre comerciantul britanic Francis Light, Georgetown a fost unul dintre cele trei teritorii ├«nguste al─âturi Malacca ┼či Singapore. ├Än prezent, Georgetown este unul dintre cele mai mari ora┼če din Malaezia cu 600 000 de locuitori. Este o combina┼úie ├«ntre chinezi ┼či musulmani, ceea ce face ca zilele de odihn─â s─â fie diferite. Mul┼úi dintre locuitorii ora┼čului muncesc chiar ┼či s├ómb─âta dup─â amiaza ┼či duminica. Multe magazine ┼či restaurante sunt ├«nchise ├«n aceste zile, iar str─âzile sunt extrem de lini┼čtite ┼či parc─â trag la somn. Rug─âciunile musulmanilor pot fi auzite la intervale orare fixe, iar chinezii ard t─âm├óie pe trotuare pentru a-┼či pomenii str─âmo┼čii.
Ora┼čul este lini┼čtit, cu o atmosfer─â relaxant─â, magazine mici ┼či mall-uri cu magazine care nu se deschid la pr├ónz. Dac─â te treze┼čti de diminea┼ú─â, po┼úi cump─âra m├óncare de la tarabele chinezilor, numite Chinese Dim Sum, disponibile numai diminea┼úa.
├Än prezent, ora┼čul este cunoscut ca un teritoriu care a p─âstrat foarte bine influen┼úele coloniale, cu magazine deschise ├«n case care dateaz─â din secolul XIX (din 1930) ┼či comercian┼úi de aceea┼či v├órst─â cu aceste construc┼úii. Pie┼úele de pe str─âzi ┼či v├ónz─âtorii continu─â s─â fie o parte din via┼úa de zi cu zi, iar atmosfera este adesea comparat─â cu cea din Singapore din anii 1960 ┼či 1970. Ora┼čul este animat seara, c├ónd localnicii merg la localurile din apropierea caselor lor pentru a lua cina.

Moneda este malaysian ringgit (RM), o formă a dolarului malaezian, divizată în 100 sen (cenţi).

Atracţii turistice
Cl─âdiri istorice
- Queen Victoria Clock TowerCheong Fatt Tze Mansion. Turnul cu ceas a fost construit ├«n anul 1890 ┼či restaurat─â├«n 1990, este o copie a Chinese Courtyard House ┼či se afl─â ├«n cl─âdirea numit─â Cheong Fatt Tze. Cheong a fost un comerciant chinez de succes, care ┼či-a demonstrat abilit─â┼úile de om de afaceri, c─âs─âtorindu-se cu o fat─â dintr-o familie bogat─â ┼či a fondat Chang Yu Winery. Cl─âdirea a fost construit─â conform principiilor feng shui, aduse de Cheong din China, are 38 de camere, 5 cur┼úi pavate cu granit, 7 sc─âri ┼či 220 de ferestre. Cl─âdirea a ap─ârut ├«n numerose filme, inclusiv, ├«n Indochina, filmul care a c├ó┼čtigat Oscarul ├«n 1993.
- Consiliul Municipal din Pulau Pinang Hall ┼či Esplanada sunt cl─âdiri coloniale bine p─âstrate, ├«nc─â din timpul domina┼úiei britanice din anul 1903.
- Fortul Cornwalli, construit pe locul unde c─âpitanul Francis Light, fondatorul statului Penang, a aterizat pe 11 august 1786. Fortul a fost construit pentru a ap─âra ora┼čul de invazii. ├Äntr-un spa┼úiu sub form─â de stea se afl─â azi un magazin ┼či o mic─â capel─â cre┼čtin─â. Magazinul de┼úine o mic─â colec┼úie de fotografii vechi rapoartele vechiului fort.
- Leong San Tong Khoo Kongsi ÔÇô este casa unei familii, a fost construit─â de membrii familiei Khoo, care au emigrat din sudul Chinei. Casa se remarc─â prin sculpturi bogat ornamentate aflate pe acoperi┼čuri, pere┼úi ┼či piloni (construi┼úi din cel mai bun lemn) ┼či reflect─â arta ┼či arhitectura din China antic─â.
- Pinang Peranakan Mansion a fost casa c─âpitanului, conduc─âtorul statului Penang ┼či al grupurilor
Perak Hai San. Construc┼úia este o reprezentare a stilului eclectic ├«n arhitectur─â ┼či a fost dorit─â de familile bogate pentru a locui aici.

Restaurante.
Jaya este un restaurant indian, deschis 24 de ore, pritenos cu turi┼čtii, ofer─â m├óncare indian─â proasp─ât─â: pui masala, roti prata, roti cani, pui tandoori. Pre┼úurile sunt mici ┼či servirea e rapid─â.
Kapitan's aflat pe strada Chulia are pre┼úuri rezonabile ┼či cel mai bun pui tandoori.
Illyana atrage at├ót chinezii, c├ót ┼či malaezii datorit─â buc─âtarului-┼čef Thai care g─âte┼čte foarte bine. Specialit─â┼úile sunt: pe┼čte cu nelipsitul curry, fructe de mare.

Transport
Georgetown este port pentru insula Penanag. Ferryboat-urile ajung la terminalul Weld Quay (Pengkalan Weld), ├«n partea de est a ora┼čului, iar sta┼úia de autobuz este chiar l├óng─â Strada Victoria
Sistemul de transportul public ├«n ora┼č este foarte bine organizat. Sunt autobuze care str─âbat ora┼čul ├«n lung ┼či ├«n lat ┼či un autobuz care face chiar ├«nconjurul insulei. Pentru a lua un mijloc de transport, cel mai bine e s─â mergi la cl─âdirea KOMTAR sau la terminalul de feryboat-uri, acolo e sta┼úia autobuzelor. Dac─â vrei s─â mergi ├«n suburbiile ora┼čului Georgetown, cea mai bun─â alegere sunt autobuzele c─ârora le faci cu m├óna, vin la intervale de 10 minute, chiar ┼či ├«n weekend-uri ┼či de s─ârb─âtori. Dac─â vrei s─â iei un taxi dup─â miezul nop┼úii pentru a te ├«ntoarce acas─â, fii preg─âtit/─â s─â pl─âte┼čti chia r┼či cu 100% mai mult dec├ót pentru o factur─â obi┼čnuit─â.

Aeroport
Pentru a merge la aeroportul din Komtar sau din Jetty, trebuie s─â iei autobuzul rapid 401 E ┼či ├«ntr-o or─â ai ajuns, autobuzele vin la un interval de 30 de minute.
O c─âl─âtorie cu taxiul poate s─â coste 20 RM, trebuie s─â negociezi cu ┼čoferul ├«nainte de a porni la drum. Trei ore de c─âl─âtorie pot costa 75 RM. Mul┼úi ┼čoferi tri┼čori percep chiar ┼či 30 RM/h
Po┼úi s─â ├«nchiriezi o motociclet─â sau un scooter ca s─â te deplasezi. Astfel de magazine de ├«nchiriat se g─âsesc ├«n pe Chulia Street ┼či pe Penang Road.
Numele str─âzilor pot fi confundate, sunt scrise ├«n malaezian─â, dar localnicii folosesc numele engleze┼čti: Pitt Street ├«n loc de Jalan Masjid Kapitan Keling, Beach Street ├«n loc de Lebuh Pantai